Tips Untuk Mengawal Mabuk Hamil

Tisp untuk mengawal mabuk hamil

TIPS UNTUK MENGAWAL MABUK HAMIL

 

Hari ini saya nak bercerita mengenai Tips Untuk Mengawal Mabuk Hamil.  Lebih daripada setengah para ibu hamil mengalami mabuk hamil.  Mabuk hamil adalah perasaan memualkan yang anda alami ketika hamil.  Mabuk hamil boleh terjadi tetapi tidak selalu diiringi dengan muntah.  Mula selalunya merupakan peningkatan hormon di dalam badan anda.  Ramai pakar perubatan berfikir yang mabuk hamil adalah petanda yang baik.  Ini kerana ia membawa maksud di mana plasenta berkembang dengan baik.

 

Mual dan muntah boleh menjadi salah satu tanda kehamilan di mana ia selalunya bermula sekitar enam minggu ketika hamil.  Ia boleh berlaku pada bila-bila masa dan bagi kebanyakan ibu mengandung, ia terhenti sekitar 12 minggu kehamilan.  Mabuk hamil tidak membahayakan anda dan bayi anda.  Tetapi jika anda mengalami muntah yang melampau dan tidak boleh mengekalkan pemakanan anda, anda mungkin mengalami kehamilan hyperemesis.

 

PENGALAMAN MABUK HAMIL

Mabuk hamil memang terjadi pada ibu yang hamil.  Namun ada juga sesetengah ibu hamil yang tiada alahan dan tidak pernah mengalami mabuk ketika hamil.  Orang kata juga setiap anak yang dikandung alahannya berlainan.  

 

Macam saya alahan adalah amat teruk semasa anak pertama.  Setiap pagi memang akan muntah angin.  Kemudian saya terpaksa naik bas.  Asal dalam bas je saya terus tak boleh bernafas dan terus lemah.  Selain itu saya tak boleh makan nasi selama 3 bulan.  Memang tak boleh telan.  Saya makan pulut.  Nasib pulut membantu untuk isi perut.

 

Bacaan lain mengenai mabuk juga boleh dibaca Mabuk Hamil Pagi (loya dan muntah semasa mengandung).  Kredit diberikan kepada Babycenter untuk artikel tersebut.

 

TIPS UNTUK MENGAWAL MABUK HAMIL

  • Makan hidangan makanan lebih kecil pada setiap hidangan tetapi dengan lebih kerap. Anda harus bahagikan hidangan anda kepada lima atau enam hidangan kecil dalam masa satu hari.

 

  • Pastikan anda minm air lebih kurang setengah jam sebelum atau selepas hidangan dan bukan dengan hidangan

 

  • Makan beberapa biskut kering 15 minit sebelum bangun pada waktu pagi.

 

  • Elakkan makanan dan bau yang boleh meningkatkan mula. Anda boleh meminta seseorang untuk memasak untuk anda, membuka tingkap, jika sesuatu bau mengganggu anda

 

  • Dapatkan sedikit rehat atau tidur sekejap pada satu hari

 

  • Elakkan tempat yang panas

 

  • Anda juga boleh cuba untuk menghidu limau atau halia, minum air limau atau makan tembikai untuk mengurangkan mabuk hamil anda

 

  • Anda boleh makan makanan ringan yang masin seperti ubi kentang. Ia boleh melegakan perut anda selepas memakan hidangan apabila anda berasa mual.

 

AKTIVITI UNTUK MENGELAKKAN MABUK HAMIL AGAR IA TIDAK MENJADI LEBIH TERUK

  • Jangan berbaring selepas makan
  • Jangan terlepas setiap hidangan
  • Tidak masak atau makan makanan yang pedas

 

Tips untuk mengawal mabuk hamil

 

ANDA PERLU BERBINCANG DENGAN DOKTOR ANDA:-

  • Jika anda mengalami mual dan muntah di mana ia menghalang anda untuk mengambil sebarang pemakanan
  • Muntah yang diiringi dengan sakit atau demam
  • Mual dan muntah berlaku pada trimester kedua (selepas 13 minggu) kehamilan

 

Itulah serba sedikit perkongsian saya mengenai Tips Untuk Mengawal Mabuk Hamil.  Tahniah kepada anda yang bergelar ibu.  Kepada yang baru dan akan bergelar ibu, perkara ini bacaan ini boleh dijadikan sebagai panduan.

 

 

ARTIKEL MENARIK YANG BOLEH DIBACA

Kalsium Penting Untuk Ibu Hamil 

 

 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

SHAKLEE MALAYSIA

Saya adalah salah seorang pengedar Shaklee di Malaysia.  Apa yang ada di website Shaklee anda juga boleh hubungi saya untuk pembelian atau sebarang pertanyaan mengenai produk Shaklee.  

Jika ingin jana pendapatan bersama Shaklee pun boleh juga bertanya kepada saya. InsyaAllah saya akan beri yang terbaik kepada anda.

 

KENAPA PERLU BELI DENGAN SAYA 

PENGEDAR SHAKLEE PUTRAJAYA 0193766967

Kepada setiap pelanggan yang membeli dengan saya, saya akan beri konsultasi yang terbaik kepada anda.  Yang penting konsultasi ini adalah PERCUMA.  Saya komited kepada semua pelanggan yang membeli dengan saya.

Oh ya.  Saya juga merupakan seorang Crew di dalam Program Now Everyone Can Kurus di mana program ini adalah satu program kuruskan badan secara online.  Program ini mengambil masa 30 hari dan akan dipantau melalui telegram. 

Sehingga kini program ini telah bertahan selama 34 batch sehingga November 2017.  Ya telah ramai kami bantu kepada mereka yang ingin kuruskan badan secara sihat.  Kami bantu anda dari segi cara pemakanan dan juga latihan harian.  Segala tips akan diberi kepada peserta.  Mudah, menarik dan senang bukan.  Sesuai kepada mereka yang banyak memberi alasan susah untuk bersenam di luar rumah.  Mempunyai anak kecil dan tiada masa untuk bersenam. 

 

BERMULANYA SAYA DENGAN SHAKLEE

Untuk makluman semua, sebelum saya serius di dalam Shaklee saya memang telah menggunakan Shaklee.  Tapi saya bukan pengguna tegar.  Guna pun sampai vitamin tu expired.  Tidak konsisten.  Jadi mana nak dapat hasil.  Betul tak?  

Bermula 2 tahun lepas November 2015 saya telah melibatkan diri dengan Shaklee secara serius.  Kenapa serius?  Sebab waktu tu saya nak kuruskan badan.  Masa tu badan dah rasa gemuk oiii… Baju banyak sendat.  Lemak berlapis-lapis.  Bermulanya dari sini saya menjadi pengguna tegar supplemen Shaklee.  Yes dalam masa 60 hari memang terbukti berkesan kepada saya.  Saya berjaya menurunkan berat badan dari 65kg ke 54kg.  Syukur Alhamdulillah.

Bermula dari situ juga, saya dapat rasakan kehebatan kesan menggunakan supplement Shaklee.  Ya, hanya mereka yang konsisten mengguna Shaklee sahaja yang tahu kesan dan kebaikan ke atas kesihatan diri masing-masing.

 

KENALI SAYA PENGEDAR SHAKLEE PUTRAJAYA 0193766967

Nama saya Noraziah dan anda boleh panggil saya Aziah.  Anda juga boleh follow saya

OK.  Rasanya itu sahaja serba sedikit mengenai saya.  Jangan lupa hubungi saya jika ada sebarang pertanyaan mengenai Shaklee.  

Related posts

One Thought to “Tips Untuk Mengawal Mabuk Hamil”

  1. […] Di awal kehamilan, adalah suatu yang normal bagi ibu mengandung mengalami morning sickness dan alah yang teruk sehingga muntah-muntah. Kita juga akan merasa loya dan mual terutama apabila perut kosong. ESP Shaklee membantu membekalkan tenaga yang berpanjangan sepanjang hari. Perut juga akan rasa kenyang lebih lama. ESP Shaklee mudah dihadam berbanding makanan berprotein yang lain.  Selain itu anda juga boleh membaca diruang ini mengenai Tips Mengawal Mabuk. […]

Leave a Comment