Manfaat Detoks Pada Tubuh Badan

By | October 6, 2017

MANFAAT DETOKS PADA TUBUH BADAN

 

Secara keseluruhan badan kita terdedah kepada toksin dari persekitaran, pemakanan yang tidak sihat, dan tekanan hidup. Pendedahan yang kerap dan berterusan melemahkan keupayaan semulajadi badan untuk menyingkirkan toksin. Ia menyebabkan berlakunya pengumpulan toksin yang boleh membawa kepada pelbagai penyakit. Oleh itu, amalan detoks secara berkala adalah penting untuk menjaga kesihatan.

 

7 MANFAAT DETOKS PADA TUBUH BADAN

  1. PENGURANGAN BERAT BADAN

Toksin memberi kesan buruk kepada keupayaan tubuh secara semula jadi untuk membakar lemak yang mengakibatkan kepada penambahan berat badan.  Toksik telah melekat akan membuatkannya kurang berfungsi.  Ia mengakibatkan lebih banyak lemak terkumpul. Lambat laun, sel lemak baharu ini akan dipenuhi oleh lemak dan toksin yang berlebihan.  Justeru menyebabkannya tidak dapat berfungsi dengan baik malah ia langsung tidak dapat membantu dalam menghasilkan tenaga .  

 

  1. MELEGAKAN RASA KEMBUNG DAN SEMBELIT (KOLON YANG LEBIH SIHAT)

Usus (termasuk kolon) membawa sisa dari tubuh badan anda. Secara perlahan-lahan dan membuatkannya tersumbat di dalam sistem anda.

 

Pengumpulan toksin ini biasanya mengakibatkan seperti berat susah diturunkan.  Anda akan berasa kembung dan yang lebih teruk lagi ia akan mengakibatkan mudah mendapat penyakit. Kolon adalah merupakan sistem kumbahan pada badan anda dan ia perlu dibersih serta dikosongkan bagi memastikannya berfungsi seperti biasa.

 

Melalui detoks, anda boleh membersihkan kolon dan bukan sahaja melegakan masalah sembel. Ia juga mendorong kepada sistem pencernaan yang lebih sihat serta membuang sisa dan bahan kimia dari tubuh anda.

 

  1. MEMBERI TENAGA

Tubuh anda mempunyai organ yang melakukan detoks dengan sendiri bagi membuang toksin, namun ia memerlukan tenaga yang banyak untuk berfungsi! Jumlah tenaga yang digunakan bergantung kepada jumlah toksin yang diproses olehnya. Kurang tenaga akan mengakibatkan anda cepat berasa letih dan ini merupakan tanda bahawa tubuh anda dipenuhi oleh toksin. Melalui detoks ia membantu dalam menyokong organ ini untuk mengeluarkan toksin. Tubuh anda lebih tenaga dan stamina untuk anda melakukan pelbagai perkara yang lebih menyeronokkan

 

  1. MENGURANGKAN NAFSU MAKAN

Detoks dikatakan mampu membersihkan tubuh anda dari toksin.   Dengan menggantikannya makanan bernutrisi tinggi, maka signal kepada minda untuk menginginkan makan yang sihat dan bernutrisi.

Nafsu makan yang bermacam-macam dapat dielakkan.

 

  1. KULIT LEBIH CANTIK

manfaat detoks pada tubuh badan

Kulit merupakan organ luaran anda yang terbesar dan ia melambangkan kesihatan dalaman anda. Melalui kulit ia membantu dalam membuang toksin dan kotoran dengan cara berpeluh. Apabila sistem kelenjar peluh anda dipenuhi dengan toksin, ia akan mendorong kepada pelbagai kondisi kulit yang tidak sihat termaksuklah jerawat.

Detoks dapat membuang toksin dari dalam badan.  Apabila ia tidak lagi terkumpul, anda akan dapat lihat perubahan ketara pada kulit anda.

Tips untuk mendapatkan kulit yang glowy boleh klik di SINI.  Kredit untuk majalah RAPI.

 

  1. MENGUATKAN SISTEM IMUNISASI

Detoks dapat membantu anda untuk menghindari toksin.   Maka ia tidak membantu dalam membiakkan radikal yang boleh didapati secara percuma.  Badan anda akan lebih fokus dalam memperkukuhkan lagi sistem pertahanan semula jadinya

 

  1. TIDUR LEBIH LENA

Dengan mendetoks dapat membantu badan anda untuk set semula corak tidur. Kesan daripada itu anda sendiri boleh lihat setelah anda amalkan detoks.

 

Inilah serba sedikit mengenai manfaat detoks pada tubuh badan yang dapat saya huraikan.   Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai manfaat detoks pada tubuh badan anda boleh klik pada artikel yang berkaitan di bawah.  Akhir sekali boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *