Kenapa Berat Badan Tidak Turun

By | September 12, 2017

KENAPA BERAT BADAN TIDAK TURUN

 

Berat Badan Tidak Turun?.  Saya sedia maklum ramai yang ingin turunkan berat badan bukan.  Tapi malangnya, tiada ilmu.  Ilmu yang ada pun sekadar bacaan.  Kemudian, tiada sokongan dari orang lain.  Di sini saya ingin kongsikan beberapa tips.  Diharapkan tips ini dapat membantu anda dalam menurunkan berat badan.

SKIP HIDANGAN

Saya tahu anda nak turunkan berat badan.  Tapi, janganlah skip hidangan.  Kenapa saya kata jangan skip hidangan.  Setiap hidangan adalah penting sama ada 5/6 kali hidangan yang perlu kita ambil dalam sehari.  Ha? banyak kali kena makan?  Ya, kita perlu ambil 5 atau 6 kali hidangan untuk kurus dan turunkan berat badan.

Cuba perhatikan jika kita kurangkan hidangan contoh tidak mengambil sarapan pagi dan hanya makan pada waktu tengahari.  Pada waktu makan tengahari pasti kita makan dengan lahapnya kerana apa?  Kerana kita terlalu lapar dan silap-silap kadar kalorinya melampaui daripada yang sepatutnya. 

Tak seram ke?  Tak pasal-pasal boleh obes.  Kalau nak tau malaysia ni JUARA OBESITI TAU’

 

 

MAKAN TAK CUKUP KEPERLUAN

Ini adalah rentetan daripada fakta di atas.  Kenapa makan tak cukup keperluan boleh menyebabkan berat badan tidak turun?  Jika nak turun berat WAJIB makan ya.  Berlapar akan membuatkan metabolisme anda terjejas.  Jadi siapa yang rugi?  Andalah.  Suruh makan pun susah.

 

 

ELAK MENGAMBIL NASI

Apa nak diet tak perlu makan nasi?  Oh tidak.  Saya nak kurus WAJIB makan nasi.  Ala, nasi tak salah pun.  Yang salahnya kita tak tau macam mana dan banyak mana keperluan nasi yang perlu diambil.  Kemudian ambil terlalu banyak dan lauk yang melampau. Betul ke tidak? 

 

Berat Badan Tidak Turun

Ambil nasi dengan bahagian yang betul amatlah digalakkan

 

MATLAMAT TAK BETUL

Yang ni pun salah satu punca kenapa berat yang diidamkan tak mampu untuk dikecapi.  Sebab apa?  Sebab maklamat kita tak betul.  Ya, tau untuk turunkan berat.  Contohnya, kita nak turunkan berat sebab kita nak kahwin hujung tahun ni dan dapat pakai pakaian pengantin dengan cantik.  Tapi selepas kahwin?  Huhuhu sendiri mau ingatlah ya.  Nanti menyesal tak sudah.  Siapa yang susah.

 

 

DIET YANG DRASTIK

Oh, inilah part yang saya paling tak suka.  Diet yang drastik.  Kenapa saya tak suka?  Sebab anda di luar sana janganlah gelojoh untuk menurunkan berat badan.  Bagi saya biar lambat tapi hasilnya mantap.  Hasilnya berkesan dan impak yang bagus untuk kesihatan.  Cuba anda fikirkan jika anda buat diet yang drastik mungkin paras kesihatan anda merosot.  Silap-silap membahayakan nyawa. 

Sebab apa saya kata membahayakan nyawa?  Anda kurangkan makan, diet mengambil ubat kurus yang belum tentu terjamin keselamatan untuk diri. 

 

BERAT BADAN TIDAK TURUN?

CADANGAN SAYA…

Ok, katakanlah anda dah cuba bermacam-macam cara untuk mengubah diri anda.  Tapi tak juga berjaya.  Apa kata saya cadangkan anda untuk menyertai Program Slimfit 30 Hari.

Saya percaya anda pasti gembira untuk menyertai program ini dan saya juga akan pastikan anda dapat mencapai matlamat yang dingini

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *