Tips Hilangkan Mengantuk Ketika Memandu

By | March 16, 2017

TIPS HILANGKAN MENGANTUK KETIKA MEMANDU

Hai… Ya, cuti sekolah kembali lagi.  Kali ini anda telah bersedia untuk mengharungi traffik?  Rasanya setiap kali masalah traffik mesti anda mengantukkan?  Saya nak kongsikan tips hilangkan mengantuk ketika memandu kepada anda di luar sana.  

Sebelum itu, ingin saya kongsikan petikan akhbar Star mengenai ‘Malaysia Catat Hampir Setengah Juta Kemalangan Jalan Raya Pada 2015’. Cuba anda bayangkan berapa ramai yang telah terkorban semasa kemalangan.  Antara punca kemalangan adalah pemandu memandu di dalam keadaan mengantuk dan letih.

tips hilangkan mengantuk ketika memandu

tips hilangkan mengantuk

Sumber:  Petikan ini saya ambil daripada star.com.my

tips hilangkan mengantuk ketika memandu

Statistik daripada JPJ

BERIKUT ADALAH TIPS HILANGKAN MENGANTUK KETIKA MEMANDU

 

Saya pasti anda di luar sana mesti ada google mengenai tips hilangkan mengantuk ketika memandu.  Jom kita tengok apa tipsnya:-

 

 1. Dapatkan tidur selama 7 hingga 8 jam terlebih dahulu sebelum memulakan perjalanan.
 1. Berhenti tidur sekejap apabila rasa mengantuk. Pastikan tempat yang selamat seperti di R&R atau stesen minyak. Tidur 15-20 minit sudah memadai untuk meneruskan perjalanan.
 1. Bergilir-gilir memandu dengan pasangan setiap 2 jam. Cuba tidur apabila giliran anda tidak memandu. Berbual-bual ketika memandu. Pasangan juga memainkan peranan supaya pemandu tidak merasa jemu ketika memandu ataupun  memasang radio yang memberi impak kesegaran seperti lagu-lagu rancak, bacaan Al-Quran dan lain-lain.
 1. Rancang perjalanan untuk mengelakkan kesesakan jalan raya kerana kesesakan jalan raya antara punca anda mengantuk.
 1. Jangan terburu-buru hendak sampai ke destinasi. Bertolak awal dengan jangkaan tiba ke destinasi beberapa jam lebih awal.
 1. Bagi yang bukan muslim elakkan mengambil minuman keras. Kesan alkohol walaupun sedikit akan menyebabkan rasa mengantuk.
 1. Cuba elak memandu di antara jam 12 malam sehingga 6 pagi sekiranya ini adalah waktu tidur anda. Jam biologi badan sudah ditetapkan untuk tidur dan anda akan rasa sangat mengantuk.
 1. Ambil minuman yang mengandungi kafein seperti minuman tenaga dan kopi. Kafein dapat meningkatkan daya fokus dan kecergasan untuk beberapa jam. Tapi saya mencadangkan anda untuk bertukar minuman berkafein kepada minuman yang boleh membantu berikan TENAGA SEGERA, MENGHILANGKAN MENGANTUK, MEMBANTU PEMBAKARAN KALORI (tingkatkan metabolisme badan) dan yang bestnya AWET MUDA serta SLIMKAN BADAN.  Minuman yang saya maksudkan ialah CINCH TEA MIX.

 

 

KANDUNGAN CINCH TEA MIX

 1. Matcha Green Tea Powder

Sejenis teh hijau bagi istiadat ulung jepun. Dihasilkan secara semulajadi untuk memastikan semua nutrien, serat dan mineral yang terdapat di dalam daun tidak hilang. Matcha Greaan tea powder juga berfungsi sebagai antioksidan

 1. Ekstrak Teh Merah

Di dalam tea merah terdapat antioksidan yang paling berkuasa iaitu polifenol yang bertindak sebagai penghalang kanser dan membantu menghalang kanser dari merebak. Polifnol membantu menghalang kerosakan akibat serangan radikal bebas.

 1. Ekstrak Teh Putih

Juga dikenali sebagai teh hijau muda yang mempunyai kandunagn antioksidan yang lebih tinggi berbanding dengan teh hijau.

 1. Ekstrak Teh Merah Rooibos

Rooibos merupakan tumbuhan unik yang berasal dari Afrika Selatan. Ia kaya dengan sebatian polifenol yang berfungsi sebagai antioksidan.

TESTIMONI PENGGUNA CINCH TEA MIX

 

tips hilangkan mengantuk ketika memandu

 

 

 

tips hilangkan mengantuk ketika memandu

 

 

tips hilangkan mengantuk ketika memandu

 

tips hilangkan mengantuk ketika memandu

 

 

Anda berpuas hati dengan penerangan saya?  Maka, sayangilah nyawa orang kesayangan anda. Bertindaklah dan buatlah keputusan yang bijak demi masa depan mereka.  Nyawa mereka terletak di tangan anda.  Cadangan pengambilan Cinch Tea Mix sebelum memandu amatlah sesuai dan berbaloi.  Mana nak dapatkan Cinch Tea Mix ini?  Hubungi saya.  Ya, hubungi saya. Saya akan membantu anda untuk konsultasi seterusnya.  

 

tips hilangkan mengantuk semasa memandu

 

RelatedPost

One thought on “Tips Hilangkan Mengantuk Ketika Memandu

 1. Pingback: 6 JANGAN Yang Perlu Diingat Ketika Beraya ⋆ BiLa AzieYaH TaiP BLoG

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *