7 Sebab Mengapa Badan Kita Perlukan Supplement

By | March 14, 2017

7 SEBAB MENGAPA BADAN KITA

PERLUKAN SUPPLEMENT

Assalammualaikum pembaca blog semua.  Hari ini saya hendak kongsikan 7 sebab mengapa badan kita perlukan supplement. Saya tahu ramai di luar sana yang takut dan tidak berani untuk ambil supplement. Banyak alasan dan sebab yang mereka berikan untuk tidak mengambil supplement.  Walhal anda semua perlu tahu badan kita amat memerlukan supplement di dalam diet harian.

Mari saya kupas kenapa dan mengapa kita perlukan supplement.

7 SEBAB MENGAPA BADAN KITA PERLUKAN SUPPLEMENT

 • Melengkapkan dos dengan vitamin

  Dalam sesetengah situasi, badan kita memerlukan dos vitamin yang lebih tinggi dari apa yang boleh diperolehi daripada makanan,  Contohnya vitamin C dan E yang boleh diperolehi daripada makanan sahaja tidak mencukupi untuk memberi kesan pencegahan dan anti penuaan.

 

7 sebab kenapa badan kita perlukan supplement

 

 • Buah-buahan dan sayur-sayuran sekarang tidak sama seperti dahulu

 • Buah-buahan dan sayur-sayuran yang ditanam di atas tanah yang tidak subur mengandungi bahan galian yang kurang berbanding dengan buah dah sayur dari tanah yang subur.  Racun perosak, racun serangga dan bahan pencemar mempengaruhi kualiti buah dan sayuran tersebut.

 

7 sebab kenapa badan perlukan supplement

 

 • Zat makanan mudah hilang

 • Zat makanan mudah hilang semasa proses pengangkutan, penyimpanan dan penyediaan.  Contohnya vitamin C dan enzim mudah dimusnahkan oleh haba semasa memasak

 

7 sebab kenapa badan kita perlukan supplement

 

 • Pengambilan ubat mengganggu penyerapan zat makanan

 • pengambilan pil penahan sakit, laksatif, ubat-ubatan, alkohol dan antibiotik boleh mengganggu penyerapan zat makanan.  amalan diet yang tinggi kafien, lemak, gula dan garam dapat mengurangkan simpanan zat makanan di dalam tubuh.

 

7 sebab kenapa badan kita perlukan supplement

 

 

 • makanan seharian yang tidak seimbang serta tidak mengikut piramid makanan yang dicadangkan

 

7 sebab kenapa badan kita perlukan supplement

 

 • pengambilan makanan segera yang tidak sihat

 • gaya hidup masa kini dengan kehidupan yang sibuk, jarang memasak di rumah dan lebih gemar kepada makanan segera yang tinggi kandungan bahan kimia.

 

7 sebab kenapa badan kita perlukan supplement

 

 • bagi yang bekerja, makanan tengahari di luar dan hidangan malam disediakan seringkas mungkin, maka pengambilan makanan seimbang kadangkala tidak dititikberatkan.

 

7 sebab kenapa badan kita perlukan supplement

 

Baiklah, di atas telah saya senaraikan 7 sebab kenapa badan kita perlukan supplement.  Maka dengan ini saya mencadangkan kepada anda semua untuk mengambil Set Kesihatan Optimum bagi menampung keperluan harian dan badan anda.  

Pengambilan supplement adalah penting sekurang-kurangnya ia membantu tubuh untuk kekal sihat dan bertenaga.  Selain itu dapat menjamin tubuh kekal sihat dan bertenaga.

 

7 sebab kenapa badan kita perlukan supplement

 

Untuk membeli set ini, anda boleh hubungi saya terus hubungi saya untuk sebarang konsultasi atau pertanyaan.  Jangan malu dan segan ya.  Kalau malu dan segan anda yang rugi.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *