Bengkak Susu? Petua dan Tips Atasinya

By | December 20, 2016

BENGKAK SUSU?  

PETUA DAN TIPS ATASINYA

 

MENGAPAKAH PAYU DARA SAYA BENGKAK DAN SAKIT?

Pada minggu pertama selepas bersalin, anda mungkin dapati buah dada anda sangat membengkak, sakit, berdenyut, membonjol serta terasa penuh dan tidak selesa. Kadang-kala bengkak itu sampai ke bawah ketiak. Anda juga mungkin mengalami demam. Tetapi jangan risau. Walau seteruk manapun bunyinya, keadaan ini hanya sementara.

 

Walaupun hanya sementara, tapi bagi mereka yang mengalaminya bagaikan bertahun.  Kenapa saya kata begitu?  Saya pun pernah alaminya.  Masa tu cetek pengalaman dan pengetahuan mengenai penyusuan ni.  Insya Allah jika diberi peluang selepas ini dengan mengambil Set Penyusuan Shaklee.

 

Di samping pengambilan set penyusuan, saya juga nak kongsikan kepada ibu-ibu makanan yang memperbanyakkan susu badan ibu.

 

bengkak susu? petua dan tips atasinya

APAKAH SEBABNYA PAYU DARA/BENGKAK SUSU?

Antara dua hingga enam hari selepas bersalin, susu badan terhasil dengan banyaknya untuk memenuhi keperluan bayi anda. Pada masa yang sama, lebih banyak darah mengalir ke buah dada dan sesetengah tisu disekelilingnya akan membengkak. Akibatnya? Payudara yang penuh dan bengkak.

Bukan semua ibu baru mengalami bengkak payudara dalam erti kata yang sebenar. Sesetengah wanita mendapati buah dada mereka hanya menjadi lebih penuh sedikit, tetapi sesetengah yang lain pula mendapati payudara mereka telah menjadi sungguh besar dan keras.

Walaupun begitu, payudara bengkak sepatutnya hanya keadaan yang sementara sahaja. Selagi bayi anda melekap dengan betul dan diberi susu sekerap yang mungkin, bengkak anda akan cepat reda.

Sumber:  babycenter

 

CADANGAN SAYA UNTUK YANG MENGALAMI BENGKAK SUSU

Saya memahami kesakitan bengkak susu terutama kepada ibu-ibu yang baru melahirkan anak.  Memang ada banyak petua yang boleh diamalkan dan dilakukan.  Namun begitu, suka saya mencadangkan agar ibu mengambil lecithin untuk tindakan yang lebih pantas.  Lagipun jika ibu mengambil lecithin, saya jamin ianya selamat untuk ibu dan juga bayi anda.

 

bengkak susu? tips dan petua atasinya

KENAPA PERLU AMBIL LECITHIN?

Lecithin telah disyorkan untuk mengelakkan kejadian saluran duktus tersumbat supaya tidak berulang. Dos yang biasa disyorkan  adalah 3600-4800 mg lecithin setiap hari, atau 1 kapsul (1200 miligram) 3-4 kali sehari supaya tidak berulang. Selepas seminggu atau dua, ibu boleh mengurangkan dos sekiranya keradangan berkurangan. Jika tiada sekatan dalam tempoh 2 minggu lagi dia boleh mengurangkan lagi demi satu. Ibu boleh terus mengambilan lecithin supaya tidak berulang lagi.

 

Lecithin adalah tambahan makanan yang sangat biasa, dan didapati secara semulajadi dalam banyak makanan lain. Tiada indikasi yang mengatakan ia tidak boleh diambil oleh ibu-ibu menyusu. Sebab mengapa dan bagaimana lecithin boleh membantu menyelesaikan dan mencegah duktus tersumbat masih tidak jelas.

 

“It may do this by decreasing the viscosity (stickiness) of the milk by increasing the percentage of polyunsaturated fatty acids in the milk.” ~Dr. Jack Newman

 

TESTIMONI BENGKAK SUSU – AMBIL LECITHIN UNTUK ATASINYA

 

Di bawah saya beri dua testimoni yang memang terbukti berkesan dengan mengambil lecithin.

 

Bengkak susu? Tips dan petua atasinya

Sekarang dah teruja dengan lecithin

 

 

bengkak susu? petua dan tips atasinya

Lecithin memang TERBAIK!!!

 

 

Hebatkan testimoni di atas.  Jadi kepada ibu-ibu apa tunggu lagi.  Jangan biarkan bengkak susu mimpi ngeri buat anda untuk tidak menyuskan bayi anda. Kita sedia maklum menyusukan bayi dengan susu badan banyak khasiatnya.  

Jangan lupa ye.  Jika berminat untuk membeli dan khidmat nasihat secara percuma, hubungi saya segera.

 

 

 

menghilangkan migrain tanpa perlu pain killer

RelatedPost

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *