Keistimewaan Collagen Powder Shaklee

By | December 14, 2016

KEISTIMEWAAN COLLAGEN POWDER SHAKLEE

 

APA ITU KOLAGEN ?

Kolagen adalah protien utama bagi tisu sokongan dalam badan manusia, merangkumi 30% daripada keseluruhan protin di dalam badan. Ia menyokong sebahagian besar sel-sel yang memberikan struktur, kekuatan dan kekenyalan kulit dan tisu badan.

Kolagen disusun tiga rantai polipetida (monomer protein) yang terpilih membentuk rangkaian triple helix (pilihan ganda tiga). Segmen kecil dari tiap rantai mempunyai panjang asid amino sebanyak 1.000-an dan ini merupakan penemuan terpenting abad ini.

Kolagen terdapat pada kornea, kanta mata, kulit, salur darah, keratin (rambut, kuku), tulang, tendon, rawan sendi, gigi, hati, tulang sum-sum dan tisu dan organ seperti buah pinggang, jantung serta sistem limfatik.

APA FUNGSI COLLAGEN POWDER SHAKLEE ?

 

Kebaikan Collagen Powder Shaklee

Kandungan Yang Terdapat Di Dalam Collagen Powder Shaklee

Kolagen ini sebenarnya menghasilkan asid amino penting seperti :

 • lysin, prolin dan glysin yang secara khusus yang diperlukan oleh tubuh untuk membina struktur tisu penyokong, dan untuk mengawal fungsi sel.
 • hydroxyprolin memberi kekuatan dan keanjalan pada tisu penyokong dan tulang
 • glisin untuk melembapan kulit
 • alanin, prolin dan asparagin -menstabilkan struktur, melembap, menegang dan menganjalkan kulit lantas mengekalkan kulit cantik serta menghalang penuaan
 • arginin – memudahkan kita tidur nyenyak, menghasilkan pola tidur yang baik
 • mengawal metabolisme tubuh dengan mencerna secara enzimatik
 • melindungi tulang rawan pada sendi daripada enzim dan kerosakan oksidatif
 • menegang, menganjal dan melembapkan kulit
 • menampung air dalam tubuh
 • meningkatkan penyerapan kalsium
 • menguatkan salur darah dan melancarkan pengaliran darah di bawah lapisan kulit
 • meningkatkan isyarat induksi
 • menghasilkan kualiti rambut dan kuku yang baik

 

 

APA KESAN JIKA KEKURANGAN KOLAGEN KE ATAS BADAN?

Faktor penyebab utama kekurangan kolagen ini adalah usia kita.  Apabila makin meningkat usia maka makin sedikitlah kolagen yang terdapat di dalam tubuh kita.

Lagi penerangan terperincinya:

 • Mengekalkan kelembapan dan mencegah kedutan

  – Kolagen merupakan komponen utama dalam kulit kita. Ia mempertingkatkan penghasilan sel-sel baru, membantu memelihara keremajaan kulit, melembut dan membuatkan kulit lebih bercahaya. Kolagen juga efektif untuk menghilangkan kedutan dan mencegah proses penuaan kulit.

 

 • Memulihkan masalah kulit

  – Apabila kolagen disuntikkan ke dalam kulit yang terluka, ia akan menstimulasikan pertumbuhan sel-sel kulit baru dan menyediakan perlindungan kepada kulit. Kolagen sangat efektif untuk memulihkan parut, pengecutan ephithelium, kedutan dan garis-garis halus.

 

 • Mencantik dan menyuburkan rambut 

  – Nutrisi dalam kulit kepala sangat penting untuk memelihara kesihatan rambut. Kandungan kolagen dalam lapisan korium merupakan bekalan nutrisi kepada epidermis, rambut dan kuku. Kekurangan kolagen menyebabkan rambut kering dan bercabang, manakala kuku menjadi kusam dan mudah pecah.

 

 • Menegangkan payudara

  – Kesan kolagen untuk menegangkan payudara sudah pun diketahui umum. Payudara sebenarnya terbentuk oleh jaringan-jaringan penyambung dan kumpulan lemak yang berperanan sebagai penyokong bagi pembentukan payudara. Kolagen merupakan komponen utama dari jaringan-jaringan penyambung dan bertindak dengan protein polisakarida untuk membentuk satu jaringan yang kuat untuk menyokong dan menegangkan payudara.

 

 • Menguatkan tulang

  – Penyatuan kolagen yang secukupnya adalah penting untuk membentuk kerangka tulang yang kuat. Oleh itu,kolagen juga dikenali sebagai kerangka tulang. Masalah osteoporosis dan kekejangan kaki adalah berpunca darpadai kehilangan kolagen yang membentuk 80% daripada jumlah kepadatan tulang sedangkan kehilangan kalsium, magnesium dan fosforus hanya 20%. Pengambilan kalsium tambahan sebenarnya tidak dapat menangani masalah tersebut. Hanya dengan pengambilan kolagen yang mencukupi dapat mengembalikan kepadatan tulang yang normal, dan juga dapat memperlambatkan osteoporosis.

 

Keistimewaan Collagen Powder Shaklee

 

 • Mencerahkan kulit dan mengurangkan pigmentasi

  – Kolagen dapat merapatkan sel-sel dan mempercepatkan pembentukan sel-sel baru. Dengan fungsi ini, ia secara efektif dapat mencegah pengumpulan pigmen dan racun, membantu mencerahkan kulit dan mengurangkan pigmentasi.

 

 • Melambatkan proses penuaan kulit

  – Seiring dengan peningkatan usia dan gaya hidup yang sibuk, kandungan kolagen dalam kulit akan semakin berkurangan dan kerana itu, kulit menjadi kering dan kusam. Pengambilan kolagen secara berterusan dapat membantu kulit untuk menyeimbangkan semula kolagen yang berkurangan.

 

Keistimewaan Collagen Powder Shaklee

Antara Kebaikan Collagen Powder Shaklee

 

 

Keistimewaan Collagen Powder Shaklee

Statistik menunjukkan keberkesanan Collagen Powder Shaklee

 

 

TESTIMONI COLLAGEN POWDER SHAKLEE

 

Keistimewaan Collagen Powder Shaklee

Testimoni Collagen Powder Sebelum dan Selepas

 

PROMOSI BULAN DISEMBER 2016

 

Keistimewaan Collagen Powder Shaklee

BERITA BAIK KEPADA PENGGUNA SHAKLEE

DAPATKAN DAN REBUT PELUANG INI SELAGI STOK MASIH ADA

BERMINAT UNTUK MEMBELI?

BOLEH KLIK DI BAWAH

COLLAGEN POWDER TWIN PACK

 

 

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Keistimewaan Collagen Powder Shaklee

 1. Pingback: Cara Merawat Rambut Gugur - BiLa AzieYaH TaiP BLoG

 2. Pingback: Rahsia Kulit Cantik Berseri - BiLa AzieYaH TaiP BLoG

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *