Apa Itu Osteoporosis – Tulang Rapuh

apa itu osteoporosis tulang rapuh

 OSTEOPOROSIS Hari ini saya akan kupas mengenai osteoporosis.  Bagi permulaan tajuk ini saya hanya akan kupas mengenai pehamanan penyakit ini.   Makanan diet rendah kalsium, kurang olahraga, dan rokok juga dapat meningkatkan risiko untuk menghidapi penyakit ini. Amatlah penting untuk mengetahui semua penyebab osteoporosis sehingga kita dapat mengambil langkah-langkah untuk mengelakkan penyakit ini dan menurunkan risiko patah tulang.   OSTEOPOROSIS Osteoporosis adalah keadaan kemerosotan kepadatan normal tulang menyebabkan tulang menjadi rapuh.  Ia menyumbang kepada keadaan poros tulang dan menjadikan tulang seperti span dan rapuh dari dalam   masalah yang berlaku pada tulang rangka…

Read More

Tips Untuk Mengawal Mabuk Hamil

Tisp untuk mengawal mabuk hamil

TIPS UNTUK MENGAWAL MABUK HAMIL Hai.  Hari ini saya nak bercerita mengenai Tips Untuk Mengawal Mabuk Hamil.  Lebih daripada setengah para ibu hamil mengalami mabuk hamil.  Mabuk hamil adalah perasaan memualkan yang anda alami ketika hamil.  Mabuk hamil boleh terjadi tetapi tidak selalu diiringi dengan muntah.  Mula selalunya merupakan peningkatan hormon di dalam badan anda.  Ramai pakar perubatan berfikir yang mabuk hamil adalah petanda yang baik.  Ini kerana ia membawa maksud di mana plasenta berkembang dengan baik.   Mual dan muntah boleh menjadi salah satu tanda kehamilan di mana ia selalunya…

Read More

Tips Hilangkan Mengantuk Ketika Memandu

tips hilangkan mengantuk ketika memandu

TIPS HILANGKAN MENGANTUK KETIKA MEMANDU Hai… Ya, cuti sekolah kembali lagi.  Kali ini anda telah bersedia untuk mengharungi traffik?  Rasanya setiap kali masalah traffik mesti anda mengantukkan?  Saya nak kongsikan tips hilangkan mengantuk ketika memandu kepada anda di luar sana.   Sebelum itu, ingin saya kongsikan petikan akhbar Star mengenai ‘Malaysia Catat Hampir Setengah Juta Kemalangan Jalan Raya Pada 2015’. Cuba anda bayangkan berapa ramai yang telah terkorban semasa kemalangan.  Antara punca kemalangan adalah pemandu memandu di dalam keadaan mengantuk dan letih. Sumber:  Petikan ini saya ambil daripada star.com.my Statistik daripada…

Read More

6 Warna Keputihan Yang Harus Anda Tahu

6 warna keputihan yang harus anda tahu

6 WARNA KEPUTIHAN YANG HARUS ANDA TAHU Keputihan merupakan cairan yang keluar dari dalam vagina.  Munculnya keputihan boleh bersifat wajar apabila terjadi dalam jumlah yang tidak berlebihan.  Namun, sebaliknya boleh jadi gejala penyakit apabila datang dengan hal-hal yang membuat diri sendiri tidak selesa.  Misalnya warna yang bukan dari biasa, bau yang tidak sedap, tekstur atau rasa sakit yang timbul di area kulit organ kewanitaan.   Oleh kerana itu, sebagai perempuan, setidaknya anda perlu mengetahui berbagai warna keputihan yang mungkin dihidapi pada bila-bila masa sahaja.  Warna keputihan juga berkait rapat dengan…

Read More

7 Sebab Mengapa Badan Kita Perlukan Supplement

7 sebab kenapa badan kita perlukan supplement

7 SEBAB MENGAPA BADAN KITA PERLUKAN SUPPLEMENT Assalammualaikum pembaca blog semua.  Hari ini saya hendak kongsikan 7 sebab mengapa badan kita perlukan supplement. Saya tahu ramai di luar sana yang takut dan tidak berani untuk ambil supplement. Banyak alasan dan sebab yang mereka berikan untuk tidak mengambil supplement.  Walhal anda semua perlu tahu badan kita amat memerlukan supplement di dalam diet harian. Mari saya kupas kenapa dan mengapa kita perlukan supplement. 7 SEBAB MENGAPA BADAN KITA PERLUKAN SUPPLEMENT Melengkapkan dos dengan vitamin Dalam sesetengah situasi, badan kita memerlukan dos vitamin…

Read More

Cara Menghilangkan Keputihan

cara menghilangkan keputihan

 CARA MENGHILANGKAN KEPUTIHAN   Keputihan.  Anda pernah mengalaminya?  Saya?  Saya juga pernah.  Tapi seingat saya, semasa mengandung anak kedua.  Ish teruk rasanya.  Al-maklumlah masa mengandung mana nak alert benda tu. Tau-tau dah teruk masa tu.  Kenalah jumpa doktor.  Masa tu macam-macam saya google cara menghilangkan keputihan.  Kemudian saya ambil keputusan untuk serah diri ke klinik.  Malu memang rasa malu.  Tapi saya fikirkan bahayanya keputihan kepada kandungan.     Nak tau..  Semasa jumpa doktor tu.  Doktor siap tanya kepada saya.  Saya ni ada pergi mana-mana ke?  Ada pakai tandas awam?  Mulanya saya…

Read More

Set Pakar Kurus Shaklee

set pakar kurus shaklee

SET PAKAR KURUS SHAKLEE Set Pakar Set Kurus Shaklee.  Ya, hari ini saya hendak kenalkan kepada semua pembaca mengenai set kurus yang mana set ini adalah pakar dalam membantu penurunan badan secara efektif dan berkesan.  Set Pakar Kurus Shaklee ini adalah produk yang paling laris sekali.  Anda hendak tahu kenapa?  Ini kerana harga yang ditawarkan adalah murah dan ekonomi. APA YANG ADA DI DALAM SET PAKAR KURUS SHAKLEE INI. Di dalam Set Pakar Kurus Shaklee ini saya bahagikan kepada 3 set penting (basic, premium dan advance). Saya juga perkenalkan Set…

Read More

Hilangkan Senggugut Dengan Shaklee

Set senggugut shaklee

 HILANGKAN SENGGUGUT DENGAN SHAKLEE APA ITU SENGGUGUT? Senggugut adalah kesakitan yang dialami semasa kedatangan haid.  Ianya sering menyerang wanita pada hari pertama dan kedua haid.  Namun begitu, ianya biasa berlaku di bahagian bawah perut atau pelvis semasa datang haid. SIMPTOM-SIMPTOM PENYAKIT INI  Sakit Kepala   Pening   Letih   Sakit belakang (sepanjang kedatangan haid)   Haid yang tidak tetap   Dulu semasa saya mengalami senggugut, hanya Tuhan sahaja yang tahu sakitnya macam mana.  Sebelum period tu datang, saya akan sakit perut 2 ke 3 hari sebelum itu.  Bila hari pertama period…

Read More

Kalsium Penting Untuk Ibu Hamil

kalsium penting untuk ibu hamil

KALSIUM PENTING UNTUK IBU HAMIL   Ibu hamil memerlukan kalsium yang lebih.  Kenapa ya?  Ini kerana orang kata ibu hamil makan untuk dua orang dan perlu minum susu.   Tapi, ramai ibu di luar sana yang tidak boleh minum susu.  Alasannya.. tak lalu… tekak tak boleh terima.. nak termuntah balik kalau minum susu…   TAPI… kalau tidak minum susu macam mana keperluan kalsium hendak diperolehi? KENAPA KALSIUM PENTING UNTUK IBU HAMIL     Mengelakkan kekejangan otot Perkara ini adalah perkara biasa yang akan terjadi kepada ibu hamil.  Kekejangan otot ini…

Read More

Kebaikan Kalsium Ostematrix

kebaikan kalsium ostematrix

OSTEMATRIX APA ITU KALSIUM Ostematrix ini lebih dikenali sebagai kalsium.  Kalsium merupakan mineral yang penting untuk tubuh badan kita berfungsi dengan baik. Memandangkan bulan ini adalah bulan promosi, di sini saya mengambil kesempatan untuk memberitahu tentang kebaikan produk kalsium ini.   FUNGSI UTAMA Mencegah osteoporosis Tumberasan tulang yang sihat untuk kanak-kanak Mengurangkan asid perut Mencegah kekejangan kaki dan otot Mengelakkan pengumpulan darah dalam badan Membantu mengurangkan darah tinggi Membina tulang dan gigi yang sihat Mengurangkan sembelit   KANDUNGAN OSTEMATRIX     PENGAMBILAN KALSIUM DIPERLUKAN KETIKA:- Meredakan migrain Sakit belakang terutama…

Read More

Kenali Penyakit Kencing Manis

KENCING MANIS KENALI PENYAKIT INI Merupakan sejenis penyakit yang dapat dicirikan dengan keadaan tinggi kandungan glukosa dalam darah.  Ini terjadi terutamanya selepas pengambilan makanan oleh pesakit.   PENYAKIT INI DI BAHAGIKAN KEPADA 3:-   Diabetis Jenis 1 Apabila pancreas tidak menghasilkan insulin          2. Diabetis Jenis 2 apabila pankreas tidak menghasilkan insulin yang mencukupi( ataupun insulin tidak dihasilkan)          3.  Diabetis Gestasi apabila insulin kurang ketika hamil   SIAPA YANG BERISIKO MENGHIDAPNYA? LEBIH BERAT BADAN PEMAKANAN TIDAK SEIMBANG GAYA HIDUP YANG TIDAK AKTIF PENUAAN     BAGAIMANA MENCEGAH…

Read More

Program Slimfit 30 Hari

PROGRAM SLIMFIT Hi, apa khabar? Saya NORAZIAH BINTI NORDIN.  Saya adalah salah seorang crew  program Slimfit. APA ITU PROGRAM SLIMFIT Program SLIMFIT adalah program penurunan berat badan yang dibuat 100% secara online.  Matlamat program ini adalah untuk membantu anda di luar sana untuk menurunkan berat badan secara sihat, mudah dan praktikal selama 30 hari.      MEKANISMA PELAKSANAAN PROGRAM SLIMFIT Para peserta dimasukkan dalam satu GROUP di telegram dan akan dibimbing oleh seorang coach yang berpengalaman dan dibantu beberapa orang crew.  Crew merupakan bekas peserta yang berjaya menurunkan berat badan…

Read More

Kelebihan 1001 Vivix Shaklee

kelebihan 1001 vivix shaklee

KELEBIHAN 1001 VIVIX SHAKLEE   Kelebihan 1001 Vivix Shaklee adalah minuman campuran botani merupakan revolusi terbaru di dalam pemakanan polifenol.  Ia mengandungi campuran unik botani Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol menjadikan Vivix Shaklee begitu unik. Polifenol adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi khasiat antioksidan dan sel anti-penuaan semulajadi.       Oh saya nak bagitahu.. Sempena bulan Januari ni vivix shaklee ada promosi  Pembelian 2 botol vivix shaklee anda akan mendapat diskaun sebanyak 5%  Beli 7 botol shaklee…

Read More

Cara Merawat Rambut Gugur

Cara merawat rambut gugur

CARA MERAWAT RAMBUT GUGUR   Cara merawat rambut gugur. Anda mempunyai masalah rambut gugur?  Telah mencuba pelbagai cara tapi tak juga berjaya?  Mari saya bantu anda bagaimana untuk mengatasi masalah ini. Masalah ini sebenarnya berlaku kepada wanita dan lelaki.  Namun begitu masalah ini lebih khusus kepada wanita.  Malahan perkara ini lebih runsing masalahnya ketika wanita lepas bersalin.   Orang tua-tua kata, jika bayi bermain dengan air liur, maka rambut si ibu lebih banyak gugur?  Betul ke?  Sebenarnya itu hanyalah mitos orang dulu-dulu dalam perkara ini.     PUNCA KEGUGURAN RAMBUT Keguguran…

Read More

Sembelit Selepas Bersalin Cara Mengatasinya

Sembelit selepas bersalin

SEMBELIT SELEPAS BERSALIN     Sembelit selepas bersalin.  Anda pernah mengalaminya?  Mungkin ada yang mengalaminya setiap kali tempoh selepas bersalin. Ngerinya dengar.   MAKSUD SEMBELIT   Sembelit ialah apabila kekerapan untuk membuang air besar berkurangan dan kesukaran untuk membuang najis. Sembelit merupakan satu gejala, bukannya satu penyakit. Setiap orang pernah mengalami sembelit dalam kehidupan mereka dan selalunya ia disebabkan oleh amalan pemakanan yang tidak baik. Kredit kepada portal Myhealth   Oh, saya juga pernah mengalaminya semasa lepas bersalin anak yang pertama.  Memang sangat menyeksakan dan sedikit sebanyak mengganggu emosi saya…

Read More

Bos Belanja Makan di Kelab Tasik Putrajaya

Hari ni akak nak cerita Bos Belanja Makan di Kelan Tasik Putrajaya.  Kesian ko kan aziah huhuhu.  Yela ni first time bos belanja kat luar.  Nak la buat cerita.  Belanja pulak tu kat tempat best gitu… Bos belanja sempena 2 orang pegawai bawah Bahagian kami bertukar.  Sorang sambung belajar dan sorang bertukar bahagian lain.  Apa salahnya bos dah jemput suruh joint huhuhu…     Kat atas tu antara menu yang bos order untuk kami-kami…  Tom Yam seafood, siakap stim halia, butter prawn (hohoiiii), ayam celup tepung kot (sedap juga) dan…

Read More